V Česku sa schyľuje k najväčšiemu realitnému obchodu v dejinách

09.10.2014 Celý región

Praha 9. októbra (TASR) - O najväčší realitný obchod v dejinách Českej republiky, ktorým bude s očakávanou cenou asi 2 až 3 miliardy eur predaj developérskej spoločnosti CTP, sa môže postarať austrálsky investičný obor Macquarie. Vlastník Českých rádiokomunikácií a podielu v RWE Grid Holding je totiž podľa informácií denníka E15 jedným z najvážnejších uchádzačov o akvizíciu najväčšieho majiteľa priemyselných nehnuteľností v Českej republike.

CTP ani Macquarie informáciu nekomentovali. "Macquarie sa o CTP vážne zaujíma," uviedol však jeden zo zdrojov z trhu a potvrdil tak informácie, ktoré zverejnila aj konzultačná spoločnosť Mergermarket. Pre Austrálčanov by to znamenalo vôbec prvý vstup do európskych realít.

CTP je najväčší developér priemyselných a skladových areálov v Česku. Okrem toho v Brne a Ostrave postavila firma moderné kancelárske centrá a nedávno sa pri brnianskej výpadovke na Bratislavu pustila do budovania najväčšieho nákupného parku v krajine. Celková hodnota aktív CTP predstavovala v minulom roku približne 2 miliardy eur. Na výnosoch z nájomného skupina vlani inkasovala zhruba 120 miliónov eur.

Čo sa týka austrálskej Macquarie, ku koncu mája, keď sa holdingu končil finančný rok, mala spoločnosť pod sebou aktíva za 427 miliárd austrálskych dolárov (296,36 miliardy eur). Fondy spadajúce pod austrálsku skupinu Macquarie zatiaľ do európskych realít neinvestovali.
 

Vyberte región